Placa de bază conține conectori electrici pentru comunicarea cu celelalte componente ale sistemului calculator. Pe placa de bază se conectează între ele unitatea centrală de prelucrare (UCP) și alte subsisteme și dispozitive electronice: interfețe, memorie, etc.
Plăcile de bază moderne includ, cel puțin:
- o priză (socket) sau sloturi pentru microprocesor în care se pot instala unul sau mai multe microprocesoare. Există și cazuri în care microprocesorul este lipit direct la placa de bază, fără mijlocirea unui soclu.
- sloturi în care se instalează memoria sistemului (de obicei, în formă de module DIMM care conțin cipuri de memorie DRAM)
- un chipset, care constituie magistrala care face legătura între microprocesor, memoria RAM și periferice
- un chipset pentru memoria non-volatilă (de obicei, memoria Flash pe plăcile de baza moderne) care conține sistemul de Firmware sau BIOS-ul
- un ceas intern (generator de tact), care produce sincronizarea diverselor componente
- sloturi pentru carduri de extindere (interfață pentru magistrala de date susținută de chipset-uri)
- conectori electrici de putere, care primesc energie electrică de la sursa de alimentare și o distribuie la microprocesor, chipset-uri, memorie RAM și la cardurile de extindere, plăci grafice care necesită o putere mai mare decât poate oferi placa de bază - deci sunt conectori suplimentari pentru a le atașa direct la sursa de alimentare. (Există și unități de disc conectate la sursa de alimentare prin intermediul unor conectori speciali).
Având în vedere puterea mare de calcul a microprocesoarelor de mare viteză și a componentelor aferente, care necesită - relativ -, mare consum de energie electrică, plăcile de bază moderne includ aproape întotdeauna radiatoare de răcire și puncte de montare ventilatoare pentru a disipa excesul de căldură.
Pe placa de baza intalnim urmatoarele componente:
Chipset-ul plăcii de bază
Pentru placa de bază, chipset-ul reprezintă componenta principală, influențând foarte mult performanța plăcii de bază. Este coordonatorul componentelor esențiale din sistem, prin urmare, performanțele chipset-ului plăcii de bază condiționează performanța configurației. Are două componente principale, northbridge și southbridge, ambele îndeplinind funcții distincte.
Slotul procesorului.
Procesorul controlează activitățile întregului sistem în care este integrat și poate prelucra datele furnizate de utilizator. Este elementul principal al unui sistem de calcul; cipul semiconductor, care este plasat pe placa de bază numită, este de obicei foarte complex, putând ajunge să conțină milioane de foarte mici transistoare
Slotul RAM
Sloturi ISA, PCI, PCI-Express
Cip BIOS
Baterie BIOS
Porturi USB, SATA, eSATA, PATA, Firewire, S/PDIF (analog, optic)
Headere USB, CD-IN, Firewire, S/PDIF.
Componente opționale
Plăcile de bază pot avea integrate pe ele și funcționalități cum ar fi cele de la:- placă de sunet
- placă de rețea
- placă video